Miksi valokuitu?

Verkkopalvelut vaativat koko ajan enemmän yhteydeltä

Internetin käyttö kasvaa räjähdysmäisesti. Verkossa olevat palvelut vaativat entistä enemmän tiedonsiirtokapasiteettia. Puhelinjohtoihin ja mobiiliverkkoihin perustuvat laajakaistaliittymät toimivat jo tällä hetkellä äärirajoillaan ja yhteydet hidastelevat eri vuorokaudenaikojen mukaan. Yhteydet tulevat ruuhkautumaan jatkossa vielä pahemmin. Verkon peruskäyttö, uutisten lukeminen ja pankkiasiointi onnistuu varmasti nykyisilläkin yhteyksillä vielä vuosia, mutta viihde- ja työkäytössä vaaditaan enemmän. Tiedostokoot kasvavat ja pilvipalveluiden käyttö yleistyy vauhdilla. Etätyöskentelyssä ollaan usein jatkuvassa yhteydessä yrityksen verkkoon, ja monet ohjelmistot toimivat nykyään vain verkon yli.

Televisio siirtyy verkkoon

Perinteinen televisio on väistymässä IPTV- ja suoratoistopalveluiden tieltä. Teräväpiirtokuvaa katsotaan siis jatkossa enimmäkseen internetin avulla, ja se tulee vaatimaan valtavan määrän kaistaa. Monien TV-kanavien ohjelmia voi jo nyt katsella verkosta (Yle/Areena, Nelonen/Ruutu, MTV/Katsomo). Suoratoistopalveluiden käyttäjämäärät ovat ennätyslukemissa (Netflix, HBO, Viaplay, CMore) ja varsinkin nuorempi sukupolvi käyttää paljon streamauspalveluja (YouTube, Twitch) ja pelikonsoleita. Monessa taloudessa kaikki viihde tulee jo nyt verkosta tavalla tai toisella.

FullHD-videokuvan sujuva katselu vaatii kaistaa vähintään 4 Mbit/s, ja 4K-tarkkuus vaatiikin jo neljä kertaa enemmän. Perinteisen 8 Mbit/s ADSL- tai mobiiliyhteyden rajat tulevat siis vastaan jo yhden katselijan kaistankäytöllä.

Turvapalvelut ja valvonta

Asunnoissa ja kesämökeillä jo käytössä olevat turvapalvelut, etävalvonta- ja hälytyspalvelut toimivat ensisijaisesti internetin yli. Laadukas kameravalvonta vie oman osansa kaistasta, varsinkin jos halutaan tallentaa liikkuvaa kuvaa. Lisäksi nykyaikaiset turvapalvelut mahdollistavat myös erilaisia etäohjauksia, esim. lämpötilan tai valaistuksen ohjausta.

Esineiden internetillä (Internet of Things / IOT) tarkoitetaan järjestelmiä jotka perustuvat teknisten laitteiden etäohjaukseen ja seurantaan internetin kautta. Monet kodinkoneet, kuten jääkaapit ja pesukoneet, sisältävät jo nyt tällaista älytekniikkaa. Verkkoon liitettävien laitteiden määrä tulee kasvamaan huomattavasti lähivuosina.

Valokuitu on teknisesti järkevin vaihtoehto

Teknisesti valokuitu on oikeastaan ainoa vaihtoehto, koska muilla keinoin ei maaseudulla yksinkertaisesti päästä luotettaviin 100 Mbit/s nopeuksiin. Valokuidun avulla kotitalouksiin tarjotaan jo yhden gigabitin yhteyksiä (1000 Mbit/s).

Lankapuhelinkäytössä olleisiin kuparikaapeleihin pohjautuva ADSL-tekniikka on tullut tiensä päähän. Esimerkiksi Teiskon alueella keskuksia on harvassa, ja taloon tulevan kuparijohtimen pituus saattaa olla useita kilometrejä. ADSL-tekniikan teoreettimen maksiminopeus on 24/3 Mbit/s, mutta käytännön nopeus kolmen kilometrin kaapelissa on enintään 10/1 Mbit/s. Periaatteessa ADSL on ollut kevyeen käyttöön suhteellisen luotettava yhteys, mutta sen tarvitsemia kuparikaapeleita puretaan valitettavasti pois jo Teiskossakin.

Valokuitu on omakotitalon asukkaan kannalta samankaltainen kuin puhelinkaapelikin. Valokuitu on ohut lasista tai muovista tehty kuitu, jonka tarkoituksena on johtaa valoa jolla voidaan lähettää tietoa suurella nopeudella. Ukkonen ei vaikuta valokuituun millään tavoin, ja kuitukaapeli kaivetaan maahan pois näkyvistä. Operaattoreiden runkoverkot ovat myös toteutettu valokuidulla.

Mobiiliverkoista ei apua

Matkapuhelinverkkoon tai muihin radiotaajuuksiin perustuvat tekniikatkaan eivät ole realistinen tapa tarjota nopeita verkkoyhteyksiä maaseudulle. Käytössä olevien radiotaajuuksien määrä on rajallinen, ja tukiasemat ovat aina harvemmassa kuin kaupunkialueella.

Vaikka 4G-verkon teoreettinen maksiminopeus onkin kohtalaisen korkea, käytännössä nopeudet ovat merkittävästi alhaisempia, esimerkiksi 10–100 Mbit/s vastaaonottonopeus ja 5–20 Mbit/s lähetysnopeus. Nopeus laskee sen mukaan kuinka paljon tukiasemalla on yhtäaikaisia käyttäjiä, ja mitä suurempi etäisyys tukiasemaan on. Monilla alueilla tälläkin hetkellä vastaaottonopeus saattaa olla alle 5 Mbit/s. Lisäksi eri vuorokaudenaikoihin sijoittuvat ruuhkahuiput saattavat tehdä yhteydestä hyvinkin epävarman, vaikka olosuhteet olisivatkin muuten kunnossa.

Tulevat 5G-verkot eivät nekään ole ratkaisemassa Teiskon tilannetta, koska kantama on vain satoja metrejä. Käytännössä 5G-tukiasema tarvitsee valokuidun, ja verkko onkin suunniteltu lähinnä kaupunkialueille.

Valokuitu nostaa kiinteistön arvoa

Vaikka itse kokisi epävarmuutta valokuidun tarpeellisuuden suhteen omassa käytössään, kannattaa asiaa miettiä pidemmällä tähtäimellä. Valokuituyhteys nostaa väistämättä kiinteistön arvoa. Monella asunnon ostajalla yhtenä kriteerinä on varmasti toimiva internet, joka luokitellaan jo peruspalveluksi.

Laajakaistainfo tarjoaa yleistietoa laajakaistasta sekä laajakaistan rakentamisen rahoitusmahdollisuuksista: