Kysymyksiä ja vastauksia

Terälahden seudun valokuituhankkeeseen liittyen.

K: Paljonko liittymä maksaa?
V: Liittymän kokonaishinta hankkeen suunnittelu- ja toteutusaikana liittyneille on 2950 € tai 3150 €. Hankeen valmistumisen jälkeen hinta määräytyy tapauskohtaisesti, kuitenkin vähintään 3150 €.

K: Meillä on jo mobiiliyhteys? Miksi ottaisin siis valokuidun?
V: Valokuitu on enemmän kuin pelkkä nettiyhteys. Se on samanlaista perusinfraa kuin tie- ja sähköverkko nykyään tai lankapuhelinverkko ennen. Alueella olevalla valokuidulla on asuntojen arvoa ylläpitävä tai parantava vaikutus. Valokuituyhteyden suurin ero mobiiliverkkoon on, että toimii aina samalla nopeudella, eikä siihen vaikuta käyttäjämäärät tai asunnon sijainti tukiasemaan nähden. Valokuidussa päästään myös mobiiliverkkoa nopeampaan yhteyteen, tällä hetkellä verkossamme on saatavilla nopeimmillaan 1000/1000 mbps yhteys.

K: Voinko liittyä verkkoon myöhemmin?
V: Emme voi taata liittymismahdollisuutta sen jälkeen, kun verkko on rakennettu. Liittyminen myöhemmin riippuu kiinteistön sijainnista rakennettavaan verkkoon nähden. Jälkikäteen liittyminen on kalliimpaa, koska liittymä joudutaan rakentamaan kaupallisin perustein ilman julkista tukea.

K: Miksi pidemmällä päälinjasta asuvat saavat liittymän samaan hintaan kuin lyhyemmällä etäisyydellä?
V: Koska verkko rakennetaan kokonaisuutena kerrallaan ja kokonaiskustannukset jaetaan liittyjien määrällä. Tämä on tasapuolinen tapa, koska verkkolinja voi mennä monenlaista reittiä. Näin myös jokaisen sitoumuksen antaja voi olla varma etukäteen tulevista kustannuksista.

K: Enkö voisi hankkia kuituyhteyttä ihan suoraan ilman kyläyhdistyksen hanketta? Meidän läheltä menee jo valokuituverkko.
V: Terälahden seudullakin menee eri operaattoreiden valokuidun runkolinjoja. Joihinkin runkoverkkoihin on liitetty joitain asiakkaita niiden rakennusvaiheessa; esimerkiksi silloisen julkisen tuen velvoittaessa tarjoamaan liittymiä sen reitin varrella. Runkoverkkoon ei kuitenkaan pysty liittämään yksittäisiä asiakkaita, ellei vapaana ole kuituja tai lähin liityntäpiste on kaukana. Yksittäisen liittyjän hinta voi olla merkittävästi suurempi kuin nyt asetettu hintataso. Myös jälkiliittyjien mahdollisuudet voivat olla rajalliset.