Kysymyksiä ja vastauksia

1.9.2021

Kysymyksiä ja vastauksia Terälahden seudun valokuituhankkeeseen liittyen.

 

K: Meillä on mobiiliyhteys, joka on jo 50 tai 100 mbps? Miksi ottaisin siis valokuidun?
V: Valokuitu on enemmän kuin pelkkä nettiyhteys. Se on samanlaista perusinfraa kuin tie- ja sähköverkko nykyään tai lankapuhelinverkko ennen. Alueella olevalla valokuidulla on asuntojen arvoa ylläpitävä tai parantava vaikutus. Valokuituyhteyden suurin ero mobiiliverkkoon on, että toimii aina samalla nopeudella, eikä se hätkähdä säistä tai käyttäjämääristä. Valokuidussa päästään myös mobiiliverkkoa nopeampaan yhteyteen, tällä hetkellä myynnissä on 1000/1000 mbps yhteyksiä kuluttajille.

K: Voinko liittyä verkkoon myöhemmin?
V: Emme voi taata liittymismahdollisuutta sen jälkeen, kun verkko on rakennettu. Liittyminen myöhemmin riippuu kiinteistön sijainnista rakennettavaan verkkoon nähden. Liittymishinta jälkikäteen on korkeampi kuin alussa mukaan lähtevillä.

K: Miksi pidemmällä päälinjasta asuvat saavat samaan hintaan kuin lyhyemmällä etäisyydellä?
V: Koska verkko rakennetaan kokonaisuutena kerrallaan ja kokonaiskustannukset jaetaan liittyjien määrällä. Tämä on tasapuolinen tapa, koska verkkolinja voi mennä monenlaista reittiä. Näin myös jokaisen sitoumuksen antaja voi olla varma etukäteen tulevista kustannuksista.

K: Enkö voisi hankkia kuituyhteyttä ihan suoraan ilman kyläyhdistyksen hanketta? Meidän läheltä menee jo valokuituverkko.
V: Terälahden seudulla menee useiden operaattoreiden valokuidun runkolinjoja. Joihinkin runkoverkkoihin on liitetty joitain asiakkaita niiden rakennusvaiheessa; esimerkiksi silloisen julkisen tuen velvoittaessa tarjoamaan liittymiä sen reitin varrella. Runkoverkkoon ei kuitenkaan pysty liittämään yksittäisiä asiakkaita, ellei vapaana ole kuituja. Tai jos kuituja on vapaana voi yksittäisen liittyjän hinta olla merkittävästi suurempi kuin nyt asetettu hintataso. Tästä samasta syytä jälkiliittyjien mahdollisuudet voivat olla rajalliset.