Kysymyksiä ja vastauksia

18.2.2020

Kysymyksiä ja vastauksia valokuituhankkeeseen liittyen. Teksti käsittelee lähinnä Terälahden aluetta, mutta osa tiedosta pätee muuallakin Teiskossa.

Lisäys 17.3.2021: Osa tekstistä on yli vuoden takaa, ja siksi vanhentunut kun hanke on edennyt. Päivitämme tekstiä lähiaikoina.

K: Meillä on mobiiliyhteys, joka on jo 50, 100 MB tms? Miksi ottaisin siis valokuidun?
V: Valokuitu on enemmän kuin pelkkä nettiyhteys. Se on samanlaista perusinfraa kuin tie- ja sähköverkko nykyään tai lankapuhelinverkko ennen. Alueella olevalla valokuidulla on asuntojen arvoa ylläpitävä tai parantava vaikutus. Valokuituyhteyden suurin ero mobiiliverkkoon on, että toimii aina samalla nopeudella, eikä se hätkähdä säistä tai käyttäjämääristä. Valokuidussa päästään myös mobiiliverkkoa nopeampaan yhteyteen.

K: Jos nyt sitoudun tilaamaan, milloin valokuitu on minulla käytössä?
V: Mikäli julkinen rahoitus varmistuu, voisi verkko olla käytettävissä arviolta 2021 loppupuolella. Ensimmäinen askel on 31.3.2020 päättyvä rahoitushaku. Sen päätökset tullevat loppukeväästä ja maksatuspäätös kesällä. Tämän jälkeen voisi aloittaa rakentamisen suunnittelun ja siihen liittyvien lupien hakemisen. Rakentamisessa kestää useampi kuukausi. Verkko saattaa rakentua osissa.

K: Mitä valokuitu maksaa minulle kaikkiaan?
V: Pyrimme rakennuttamaan valokuituverkon niin edulliseen hintaan kuin mahdollista. Liittymän hinta riippuu julkisen rahoituksen saannista sekä liittyjien määrästä rakennettavaa verkkokilometriä kohden. Vastaavien hankkeiden perusteella hinta asettunee 1500 – 3000 euron väliin. Sitoumus haetaan maksimissaan 3000 euroon asti, jotta toteutuksessa on joustoa. Tämä hinta sisältää kuidun rakentamisen sinun taloosi asti sekä päätelaitteet. Kertainvestoinnin lisäksi käyttäjän tulee hankkia verkkopalvelu. Sen kustannus riippuu nopeudesta ja on edullisimmillaan 20-30 €/kk.

K: Kuka verkon rakentaa ja omistaa?
V: Kyläyhdistys toimii julkisen rahoituksen hakijana sekä verkon rakennuttajana. Hanke toteutetaan yhteistyössä ennen julkista hakemusta (maaliskuussa) kilpailutettavan valokuituoperaattorin kanssa Liittymäsopimukset liittyjät tekevät operaattorin kanssa ennen rakentamisen aloittamista. Kyläyhdistys omistaa verkon ainakin aluksi ja ostaa verkon kunnossapito- ja käyttöpalvelut operaattorilta.

K: Koska liittymähinta pitää maksaa?
V: Julkisen rahoituksen varmistuttua valittu operaattori tekee rakentamissuunnitelman ja silloin tarkentuu liittymähinnan maksuaikataulu. Arviolta 2021 alussa.

K: Voinko liittyä verkkoon myöhemmin?
V: Emme voi taata liittymismahdollisuutta sen jälkeen, kun hakemus julkista tukea varten on jätetty. Liittyminen myöhemmin riippuu kiinteistön sijainnista rakennettavaan verkkoon nähden ja mahdollisten jälkiliittyjien määrästä. Liittymishinta jälkikäteen on korkeampi kuin alussa mukaan lähtevillä, koska jälkeen lisätyt kiinteistöt jäävät ilman 70 % tukea.

K: Miksi pidemmällä päälinjasta asuvat saavat samaan hintaan kuin lyhyemmällä etäisyydellä?
V: Koska verkko rakennetaan kokonaisuutena kerrallaan ja kokonaiskustannukset jaetaan liittyjien määrällä. Tämä on tasapuolinen tapa, koska verkkolinja voi mennä monenlaista reittiä. Näin myös jokaisen sitoumuksen antaja voi olla varma etukäteen tulevista kustannuksista.

K: Enkö voisi hankkia kuituyhteyttä ihan suoraan ilman kyläyhdistyksen hanketta? Meidän läheltä menee jo valokuituverkko.
V: Terälahden seudulla menee useiden operaattoreiden valokuidun runkolinjoja. Joihinkin runkoverkkoihin on liitetty joitain asiakkaita niiden rakennusvaiheessa; esimerkiksi silloisen julkisen tuen velvoittaessa tarjoamaan liittymiä sen reitin varrella. Runkoverkkoon ei kuitenkaan pysty liittämään yksittäisiä asiakkaita, ellei vapaana ole kuituja. Tai jos kuituja on vapaana voi yksittäisen liittyjän hinta olla merkittävästi suurempi kuin nyt asetettu hintataso. Tästä samasta syytä jälkiliittyjien mahdollisuudet voivat olla rajalliset.